Mobil telekommunikation på Ven (enlig min information det är den enda provider som har en mast på Ven och avståndet från Landsvägen 66 till masten är 2 km. Man kan inte förvänta sig mycket förbättring från de som har en mast på fastlandet). )

 

 

Sista månaderna (Feb - Maj)  min uppkopling når runt 7 Mbit/s Megabits per sekund. Det är bättre än tidigare då hastigheten var 2-3 Mbits med enorma variationer och fall ner till 0.8 Mbits

 

 

2020-06-12 idag runt 18:00  2020-06-12 server som sköter Vens mobilt bredband started om, förmodligen på grund av problem.

Alltid efter restart finns det få användare och hastigheten nå  maximum teknisk kapacitet av vår mast och den är  32Mbps (Mbits), bekräftad av Telis. Jag har mät av en sådan hastighet.

Vårt system har teoretisk kapacitet men kan inte hantera stärre volumen av användare och hastigheten faller ner (för mig till 7 Mbits)

Om jag koppplar mig till Telia masten i Danmark få jag runt 10 Mbits men då använder jag en vanlig SIM som jag läger i en Router. Det blir dyrt man ibland använder jag den möjligheten när vårt Ven mobilt bredband system faller ihop.

Man måste veta att även om man  inte använder uppkopling, så trots allt routern kommunicerar hela tiden med masten "är du där". I nödsituation då jag använder SIM och glömmer bort  att stänga av den, är min 0.5 GB borta efter en vecka även om jag inte anväder aktivt internet.
 

 

 

a senare under kvällen 2020-06-12, mycket bra hastighet  kort efter reboot av servern, ska mäta senare under kvälle och ställa här.
   

 

 

  12-09-2019  
   
  08-09-2019  
 

 

 

 

  idag 12-09-2019  
   

 

 
Telia, katastrofal performance av Internet uppkoppling idag 2019-09-08
Nu  förstår vi varför man klagar så mycket på landsbygden.

Fibern är ett alternativ men utvecklingen sker på mobil nät området . Så småningom kommer G5 nätet men faran är att för Hven blir de 2040 eller så, samtidigt med att vi är fossilfria

 
Idag, mät på en PC, hastigheten 0.8 Mbits ner men 3.3 Mbits upp, så ingen fel på linken men på kapaciteten, Varför inte 3.3 Mbits DOWNLOAD? (UPLOAD link är mindre belastad)
Sådan hastighet hade jag för mer än 10 år sedan i Italien, på landsbygden,  även ADSL gick  till 7 Mbits

speed test application

https://www.speedtest.net/

Jag har Telias Mobil Bredband, 40 GB månad, upp till 300 Mbits hastighet, ja 300!!!
snälla Telia, jag skulle nöja mig med 30 Mbits. När jag ringde första gången sa de att 150 Mbits kan jag räkna med, det är 4G.
OK jag lägger nu en mobil kort sim i routern
Routern är i samma position, hastigheten ner (DOWNLOAD), mer än 10 gånger högre, vad betal jag för? Jag mistänker att routern kopplars sig till Telia DK,
Varför kan inte Telia SE, tillåta mobil bredband använda Telia DK mast om de klarar inte tillhandahålla ordentlig tjänst., samma firma, norden,, var är problemmet?

Telia bryr sig inte om trots många e-mails

  tekniska data
antenn
mast
Det finns en Telia mobilkommunikation  antenn (mast) på Ven. Enligt Telia den ska ta upp all kommunikation och spärra uppkopplingar till master i Danmark.  (antennen är svag, uppfyller inte funktionen)
hastighet
bandwidth
Antennens teoretiska hastighet (bandwidth) är 32 Mbits och med få användare funkar bra -se mätningar under.
alternativ såvitt jag vet bara Telia har en mast på Ven.  Andra "provider" har master på fastlandet och deras begränsade kapacitet att serva Ven är förklarigt.

 

 

  mina uppkoplingar Jag använder en Mobil Router med max uppkopling 150 Mbits
Jag betalar Telia för en uppkopling med teoretiskt maximum 300 Mbits
Masten på Ven ger teoretiskt (design) maximum 32 Mbits - Telias uppgifter. (varför säljer man 300 Mbits om bara 32 Mbits är möglig)
Vi ligger runt 3 km från masten och jag skulle förvänta mig uppkopling (praktiskt hastighet) runt 15Mbits
jag få normallt runt 3-4 Mbits, ibland lägre.

Telias Abonmang Mobil Bredband (ha, ha, ha)  simkort funkar inte för en uppkopling till Telia  DK.

Med Telias kontantkort (efter registreringen) har vi relativ bra voice uppkopling till Telia DK och dataöverföring är möjlig. Telia DK säljer Mobil Abonemang bara om man har en adress i Danmark. Ibland om Telia är down, kopplar vi vår router till dansk Telia med en mobil simkort men det blir dyrt.

 

  Slutsatser
https://www.speedtest.net
Telias antenn och konfiguaration är begränsat i hastighet och speciellt i kapacitet. Med ökande mängden av uppkoplingar minskar hastigheten och till slut svarar antennen inte.

 

 
service använd för att mäta hastigheten
https://www.speedtest.net

 

  mätning
2019-09-06
UPLOAD is 4.27 Mbits
varför DOWNLOAD is so low? link har tillräcklig hastighet vad UPLOAD capacitet visar. Det måste vara låg kapacitet på Ven masten.

 

  mätning
2019-09-03
konstig, normallt UPLOAD är mycket lägre än DOWNLOAD

 

  mätningar
Söndag 2019-04-28
BAD DAY
    hastigheten är lägst på helger, och på kvällen

 

2019-05-09 mätningar
ONCE a YEAR, direkt efter Telia startade om sina servers.
34.94 Mbps
    Hastighet efter omedlbart efter restarten av Telias infrastruktur på Ven, weekenden efter den globala Interent problem i Sverige. Detta visar vad är möjligt om få  använder infrastrukturen.

 

 

 chat with Telia Torsdag 30 januari